Amerika věří v český potenciál

21. 11. 2008 15:09:42
V posledních dvou letech jsem během svých cest po České republice viděl, jak velkou roli hrají americké investice v ekonomickém růstu této země. Navštívil jsem výrobní závody, servisní a výzkumná centra a mohu s potěšením prohlásit, že již existuje pestrá škála amerických firem, které nazývají Česko svým domovem. Musím říct, že životaschopnost a technická vyspělost české ekonomiky mě ohromují.
Americké firmy se snaží ke svým zaměstnancům, jejich rodinám i místním komunitám chovat odpovědně. Podporují je prostřednictvím různých programů, mezi které patří studentské výměnné pobyty, zaměstnávání handicapovaných občanů, dobrovolné práce či darování školních pomůcek. Tyto programy se uskutečňují v součinnosti s místními samosprávami a univerzitami. Minulý měsíc jsem se v Brně zúčastnil společně s premiérem Mirkem Topolánkem a ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem slavnostního položení základního kamene Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), což je společný projekt mezi renomovanou klinikou Mayo z Rochesteru v Minnesotě a brněnské Nemocnice u sv. Anny. Tento projekt významně posílil naše vzájemné vztahy. Projekt ICRC je důkazem toho, že USA mají důvěru v českou technologickou vyspělost. Zaujalo mě, jak ze spolupráce mezi českými a americkými firmami, pracovníky, akademickými a výzkumnými institucemi vznikla řada pracovních míst a vytvořila tak větší příležitosti pro české specialisty, studenty a vědce. Doufám, že tento pozitivní vývoj setrvá; aby se tak stalo, je zapotřebí přemýšlet kreativně, investovat do vzdělávání a vytvářet prostředí příznivé pro podnikání.
Autor: Richard Graber | pátek 21.11.2008 15:09 | karma článku: 17.44 | přečteno: 2568x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 20.04 | Přečteno: 284 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 911 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1587 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3611
Jsem velvyslancem USA v České republice. Narodil jsem se v americkém státe Ohio. Vystudoval jsem práva na Bostonské univerzitě a až do nedávna jsem pracoval v advokátní kanceláři Boerner Van Deu. V roce 1999 jsem se stal šéfem republikánské strany ve státě Wisconsin. Velvyslancem USA v České republice jsem od října 2006. S manželkou Alexandrií máme dva syny, Erica a Scotta.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...